اندازه گیری ذرات معلق PM2.5  و PM10  در خروجی دودکش

تحقیقات علمی نشان داده است که از دیدگاه مخاطرات بهداشت عمومی و سلامتی، ذرات معلق جزو آلاینده های اصلی هستند. در اکتبر ۲۰۱۳ کارشناسان IARC فارغ از اندازه ذرات معلق یا ترکیبات شیمیایی آنها، ذرات معلق هوای آزاد را جزو گروه ۱ مواد سرطانزا برای انسان ها تقسیم بندی نمودند.

معمولا ذرات منتقله توسط هوا دارای اندازه هایی با رنجµm 0.001- 500  هستند که بخش عمده آن را مواد ذره ای در رنج µm 0.1-10 تشکیل میدهند. ذرات PM10   شامل ذرات دارای قطر آیرودینامیکی  ۱۰ µ و کمتر هستند و بدلیل اینکه قادرند از اولین سد دفاعی بدن یعنی بینی و گلو عبور کرده و به ریه ها رسیده و در آنجا رسوب کنند به ذرات Thoracic معروف هستند. اندازه ذرات ریز، بین ۰٫۱  تا  ۲٫ ۵میکرون بوده و به همراه ذرات بسیار ریز تحت عنوانPM2.5   یعنی دارای قطر ۲٫۵میکرون و کمتر شناخته میشوند. بدلیل قابلیت نفوذ این ذرات به آلوئل ها، ذرات PM2.5    بعنوان ذرات قابل استنشاق شناخته میشوند. اندازه گیری این ترکیبات در هوای محیط های مختلف از جمله صنعت، شهرها و …  غلظت این ذرات را در بخش های مختلف نشان می دهد. اما نکته قابل توجه در صنایع، اندازه گیری ذرات  PM2.5 و PM10 در گاز خروجی از دودکش می باشد. تعیین غلظت ذرات با اندازه های مختلف در خروجی دودکش، مهمترین نقش را در طراحی سیستم های غبار گیر کاربردی در صنایع مختلف ایفا می کند.

جداسازی ذرات PM2.5 و PM10 و تعیین ترکیب این ذرات نیز در خروجی دودکش صنایع از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد. یکی دیگر از دلایل اهمیت پایش ذرات PM2.5 و PM10 در خروجی منابع ثابت این است که با اندازه گیری مقادیر ذرات PM2.5 و PM10 در گاز خروجی از دودکش صنایع میتوان به میزان تاثیر این ذرات بر غلظت ذرات  PM2.5و PM10 در هوای محیط پی برد.

آزمایشگاه سبزاندیشان زمین عصر صنعت علاوه بر اینکه دارای تجهیزات نمونه برداری و سنجش ذرات معلق هوای محیط  (PM1, PM2.5, PM10,TSP ) طبق متدهای  EPA/ASTM/BSIمی باشد قابلیت نمونه برداری و اندازه گیری غلظت ذرات  PM2.5 و PM10 در گاز خروجی از دودکش صنایع بر اساس متد EPA201  را نیز برای اولین بار در سطح کشور دارا می باشد.